Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μαυρομάτικα με σπανάκι

Τα μαυρομάτικα μαγειρεμένα με διαφορετικό τρόπο, ώστε να εξαφανίζεται η γεύση των οσπρίων και να αφομοιώνεται σαν μέρος του συνόλου.

Υλικά

½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
½ κιλό σπανάκι
2 κρεμμύδια ξερά
3        »          χλωρά
1 πιπεριά κέρατο
1        »    Φλωρίνης (κόκκινη)
1        »    πράσινη (για γεμιστά)
1/4 ματσάκι άνηθο
20 γραμμάρια πιπερόριζα (τζίτζερ) καθαρισμένη
2/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 λίτρα ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό
½      »        του γλυκού κοφτή πιπέρι ή 1/3 από μια καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση

Πλένουμε όλα τα υλικά με ιδιαίτερη προσοχή στο σπανάκι που πολλές φορές έχει χώμα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές (όχι την καυτερή αν βάλουμε) και το άνηθο. Χοντροκόβουμε το σπανάκι, είναι πιο εύκολο με ψαλίδι κουζίνας. Καθαρίζουμε τη φλούδα της πιπερόριζας και τρίβουμε το υπόλοιπο σε ψιλό τρίφτη. Λίγο ζουμί που θα βγει προσέχουμε να μην το χάσουμε και κάτι ίνες που μένουν στο τέλος τις πετάμε.

Ζεματίζουμε (σε νερό που βράζει) για 5 λεπτά τα φασόλια. Σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές (όχι την καυτερή). Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ζεστό νερό και όλα τα υλικά (και τα σουρωμένα φασόλια) εκτός από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλάτι. Σε μισή ώρα ρίχνουμε και το αλάτι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να πιει το ζουμί. "Ψαρεύουμε" το κομμάτι της καυτερής πιπεριάς και το πετάμε. Σερβίρουμε.

Πίνουμε

Μοσχοφίλερο, άλλο λευκό κρασί με φρουτώδη γεύση.

Ακούμε

Joe Satriani - I believe



Παρατηρήσεις

Η συνταγή αυτή διαφέρει από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν στο ότι έχει λιγότερο σπανάκι, περισσότερη ποσότητα από πιπεριές και κρεμμύδια που δίνουν γλυκιά γεύση και πολλά χρώματα, καθώς φυσικά και στο ότι έχει τζίτζερ, που προσθέτει μια ελαφρά καυτεροξυνή και πρωτότυπη γεύση.

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για το ποδαρικό!

    Το μαγείρεψες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κοίτα σύμπτωση! αποφάσισα σήμερα να το μαγειρέψω! μπαίνω να ξαναδώ την συνταγή και βλέπω και το σχολιό σου!
    ε, ναι λοιπόν. σήμερα το μαγείρεψα και μου έρεσε πολύ!

    φιλιά! καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ενδιαφέρει να μάθω αν ακολούθησες κατά γράμμα τη συνταγή, και αν όχι τι διαφορετικό έκανες. Γιατί κάποιος μπορεί να προσθέσει κάτι που αξίζει να ενσωματωθεί.

    Φιλιά!

    Ετοιμάζω συνταγή για παραδοσιακούς ρεβυθοκεφτέδες Σιφνέικους. Εύκολη και πολύ νόστιμη, καθώς και δύσκολα αναγνωρίσιμη από τι γίνεται. Μέχρι αύριο βράδυ πιστεύω ότι θα είναι έτοιμη στο μανταλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!