Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια

Η παραδοσιακή συνταγή ελαφρά παραλλαγμένη ώστε να δίνει πλουσιότερη γεύση.



Υλικά

800 γραμ. μοσχάρι (χτένι από σπάλα ή ελιά ή ποντίκι)
400    »     τριμμένη ντομάτα
80      »     λιαστή          »
40      »     πελτέ (1 κουτ. της σούπας)
120    »     ελαιόλαδο (½ φλιτζάνι τσαγιού)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
½ καρότο τριμμένο πολύ ψιλό
1/3 καυτερή πιπεριά
1/4 ματσάκι μαϊντανό
3 φύλλα δάφνη
½ μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουτ. σούπας γεμάτη αλάτι χοντρό
3 λίτρα νερό

Για τα μακαρόνια

600 γραμ. σπαγγέτι
2 κοφτές κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο ή 3 κουτ. ελαιόλαδο
3 λίτρα νερό για τα μακαρόνια

Σημ. Βγαίνουν 4 μπαμπάτσικες μερίδες ή 6 μαζεμένες.

Εκτέλεση

Σημ. Ξεκίνησα χρησιμοποιώντας το ½ λίτρο νερό για να βράσω σε ένα κατσαρολάκι για 15-20 λεπτά σε δυνατή φωτιά τη λιαστή ντομάτα. Έπαθα μια φορά να μη βράσει ακετά με τα υπόλοιπα υλικά, οπότε παίρνω τα μέτρα μου. Μετά την ψιλοκόβω και τη ρίχνω μαζί με το νερό που έβρασε στη μεγάλη κατσαρόλα.

Τα κομμάτια του κρέατος ζητάμε από το χασάπη να είναι 2 ή 3 η μερίδα. Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και θωρακίζουμε το κρέας για 5 λεπτά. Προτιμάμε τη χαμηλή φωτιά για να αφήσει τους χυμούς του στη σάλτσα, πράγμα που θα τη ωφελήσει πολύ γευστικά, αφού το κρέας διαπιστωμένα δεν σκληραίνει όταν μαγειρεύεται σε υγρά.

Έχουμε ψιλοκόψει κρεμμύδι, πιπεριά, μαϊντανό έχουμε τρίψει πολύ ψιλό το καρότο και χοντροκόψει το σκόρδο. Μόλις θωρακιστεί το κρέας ρίχνουμε κρεμμύδι, πιπεριά, μαϊντανό και σκόρδο, που σωτάρουμε άλλα 5 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνουμε τριμμένη ντομάτα, ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, πελτέ, καρότο, καυτερή πιπεριά, δάφνη και το ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 1½ ώρα. Ρίχνουμε το αλάτι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο, σβήνοντας ταυτόχρονα τη φωτιά.

Βράζουμε το υπόλοιπο νερό, ρίχνουμε 1½ κοφτή κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες χρόνου της συσκευασίας τους. Σουρώνουμε, δεν κρυώνουμε με νερό, ρίχνουμε πάνω τους όπως είναι ζεστά στο σουρωτήρι τις 2 κοφτές κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Σερβίρουμε στα πιάτα ρίχνοντας parmigiano reggiano στο σπαγγέτι, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε ξανά, προσθέτουμε το κρέας.

Πίνουμε

Κόκκινο αρωματικό κρασί, όπως το Merlot.

Ακούμε

Shakira ft. Santana - Illegal





Παρατηρήσεις

Δεν μου αρέσει η γεύση και το άρωμα της κανέλας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη συνταγή. Βρίσκω πολύ καλύτερη επιλογή το μοσχοκάρυδο, που προστίθεται στο τέλος ώστε να μη βράσει και ξεθυμάνει. Δεν έσβησα με κρασί μετά το σωτάρισμα γιατί προτίμησα πιο λιτή γεύση.

Η σάλτσα βγαίνει κάπως σκούρα, λόγω του καρότου και της λιαστής ντομάτας και του πελτέ, όπως στη φωτό που τράβηξα.

Την κατανόησή σας για το πρόχειρο food styling.

2 σχόλια:

  1. καλώς - κακώς, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λένε, τα μακαρόνια τα βράζω στο ζωμό που έχω κρατήσει από το κρέας. δηλαδή, ένα μέρος της σάλτσας το δένω με το κρέας και το υπόλοιπο το βάζω σε άλλη κατσαρόλα προσθέτω νερό και εκεί βράζω τα μακαρόνια μέχρις ότου απορροφήσουν όλο το ζουμί. έτσι τα βρίσκω πολύ πιο νόστιμα!

    καλή συνέχεια, αναμένω τους ρεβυθοκεφτέδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα που το λες είναι καλή ιδέα αυτό που κάνεις. Κάτι παραπλήσιο κάνουν οι σεφ, δίνοντας το τελευταίο βράσιμο των μακαρονιών μέσα στη σάλτσα.

    Είναι θέμα έλλειψης χρόνου να γράψω τη συνταγή των ρεβυθοκεφτέδων, νιώθω λίγο άσχημα που υποσχέθηκα και δεν το τήρησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!