Βασικοί κανόνες μαγειρικής

Προσπαθώ εδώ να βάλω τον τυφλοσούρτη της μαγειρικής με μερικές βασικές αρχές. Αν ξεχάσω κάτι θα συμπληρωθεί στο μέλλον. Νιώστε ελεύθεροι-ες να μου τονίσετε ελλείψεις, είμαι ξεχασιάρης.
  1. Το κρέας και τα όσπρια μαγειρεύονται ανάλατα. Το αλάτι στο τέλος. Ούτε τους αρέσουν τα σκωτσέζικα ντους, γι' αυτό αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, αυτό είναι πάντα ζεστό.
  2. Τα κρέατα δεν πάνε ποτέ από το ψυγείο στη φωτιά. Από την κατάψυξη το βράδυ στη συντήρηση, το πρωί στο τραπέζι και μετά από 1-2 ώρες μαγειρεύονται.
  3. Τα ψάρια στη σχάρα θέλουν ακρίβεια στην ώρα ψησίματος. Μόνο 1-2 λεπτά παραπάνω είναι αρκετά να στεγνώσει το ψάρι και να μειωθεί πολύ η γευστικότητά του.
  4. Στη σάλτσα ντομάτας βάζουμε λίγο καρότο, πολύ καλά τριμμένο. Δίνει μια φυσική γλύκα.
  5. Τα αρωματικά φυτά (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο κ.λ.π.), καθώς και τα μπαχαρικά είναι εντελώς απαραίτητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Φαγητό χωρίς αυτά είναι φτωχό. Αν δεν πρέπει να μείνουν μέσα στο φαγητό μετά το μαγείρεμα, όπως π.χ. το δενδρολίβανο που πικρίζει στο δάγκωμα, χρησιμοποιώ ένα σουρωτήρι τσαγιού σαν αυτό της 1ης φωτό.
  6.  Όλα τα υλικά που μπαίνουν σε μικροποσότητες, όπως το αλάτι, πέφτουν ΠΑΝΤΑ με ακρίβεια, π.χ. μια κουταλιά της σούπας. Χρησιμοποιούμε χοντρό αλάτι, είναι πολύ καλύτερης ποιότητας, πράγμα που φαίνεται εύκολα αν τα δοκιμάσετε ταυτόχρονα στην άκρη της γλώσσας.
  7. Οι τακτικοί επισκέπτες θα έχουν παρατηρήσει ότι δεν χρησιμοποιώ πιπέρι στα φαγητά με υγρά. Προτιμώ ½ καυτερή πιπεριά, αυτή τη στενόμακρη που πωλούν τα σουπερμάρκετ, που κάνει πολύ νοστιμότερο το φαγητό, χωρίς να το κάνει καυτερό σε αυτή τη δοσολογία. Η διαφορά είναι ίδια σαν να χρησιμοποιείς φρέσκα με αποξηραμένα μυρωδικά.
  8. Το κρεμμύδι και το σκόρδο, εκτός από τα καλύτερα φάρμακα της φύσης, κάνουν ένα φαγητό πλούσιο. Ειδικά το κρεμμύδι να το βάζετε μπόλικο και δεν θα μετανιώσετε.
  9. Το ρύζι δεν βράζεται ΠΟΤΕ σε σκέτο νερό. Χρησιμοποιούμε το ζωμό από τα υλικά που το συνοδεύουν, ή έχουμε κάποιον έτοιμο. Ο πιο απλός τρόπος είναι να προσθέσουμε κύβο, αν και είναι η έσχατη λύση. Αν ετοιμάζουμε απλό πιλάφι, προσθέτουμε ζωμό ή κύβο λαχανικών.
  10. Οι πατάτες, όταν βραστούν σε καυτό νερό ή στον ατμό για 4-5 λεπτά, γίνονται πολύ τραγανές, είτε στο τηγάνι, είτε στο φούρνο. Επίσης διατηρούνται άριστα καθαρισμένες χωρίς να μαυρίσουν και την επόμενη μέρα, αν τις βάλουμε σε νερό στο οποίο ρίχνουμε 1 κοφτή κουτ. τσαγιού αλάτι ανά κιλό καθαρισμένες πατάτες.
  11. Τα μακαρόνια βράζονται ξεσκέπαστα. Ο χρόνος βρασμού της συσκευασίας υπολογίζεται σε δυνατή φωτά και αφού αρχίσει να ξαναβράζει το νερό (με τα μακαρόνια μέσα!) Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας λάδι στο νερό, που δεν αφήνει να κολλήσουν μεταξύ τους. Αν ρίξετε μια κοφτή κουτ. τσαγιού τούρμερικ (κουρκουμάς ή κιτρινόσκονη) παίρνουν αυτή την υπέροχη χρυσοκίτρινη όψη που βλέπετε στη φωτό, σαν να είναι με πολλά αυγά. Η "ταρίφα" είναι 1 μερίδα μακαρόνια (125 γρ.) 1,5 λίτρα νερό και κάθε μερίδα παραπάνω άλλο ½ λίτρο νερό. Τουτέστιν 1 πακέτο μακαρόνια (½ κιλό = 4 μερίδες) 3 λίτρα νερό.
  12. Τα χόρτα και τα λαχανικά είναι πολύ πιο εμφανίσιμα, νοστιμότερα, πιο υγιεινά και πιο ευκολομαγείρευτα στον ατμό. 
  13. Τα χρώματα δίνουν πολύ σε ένα φαγητό. Στην 3η φωτό μια απλή σαλάτα αγγουροντομάτα με 3 χρώματα πιπεριές.