Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα με μαστίχα-γιαούρτι

Υλικά:

Για τη ζύμη:

    650γρ. αλεύρι που φουσκώνει
    1 1/2 πακέτο βούτυρο (375 γρ.)
    650γρ. ζάχαρη (περίπου 2 1/2 φλυτζ)
    5 αυγά
    150 γρ. γιαούρτι (περίπου 1 φλ. τσαγιού)
    2 βανίλιες
    1 κοφτό κουτ. γλυκού μαχλέπι
    8 γρ. (περίπου 4-5 κρύσταλλοι) μαστίχα
    ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
    70 γρ. αμύγδαλα λευκά (αποφλοιωμένα), αλεσμένα σε σκόνη
    1 κουτ. γλυκού baking powder

Για το γλάσσο:

    150 γρ. λευκή (ή απλή) κουβερτούρα
    3 κ.σ. βούτυρο
    4 κ.σ. γάλα εβαπορέ
    140γρ. άχνη ζάχαρη (περίπου 3/4 φλυτζ)

Εκτέλεση:

 Για τη ζύμη:

Βούτυρο και αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον 2 ώρες εκτός ψυγείου.

Χτυπάτε στο μπλέντερ (ή σε γουδί) τη μισή ζάχαρη με τη μαστίχα, να γίνουν σκόνη.
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο να αφρατέψει.  Χτυπάμε επίσης πολύ καλά αβγά και ζάχαρη να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Περίπου 5 λεπτά το καθένα. Ειδικά για το βούτυρο υπάρχει κόλπο στις παρατηρήσεις. Ενώνουμε τα 2 μείγματα απαλά.
Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα - ή με το χέρι σε μπολ - ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι. Στο οποίο έχουμε ενσωματώσει ήδη το baking powder. Ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη να μην είναι σφικτή, γιατί τότε η τελική υφή της βασιλόπιτας χάνει.
Αδειάζουμε σε ταψί 30-40 εκ. στρωμμένο με βουτυρωμένη λαδόκολλα. Ή σε ταψί 50 εκ. αν μας αρέσει - όπως αρέσει σε μένα -το μέτριο ύψος (~5 πόντοι). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμών για μισή ώρα σε αντιστάσεις και μετά στον αέρα να ροδίσει και να στεγνώσει, Θα χρειαστεί περίπου από ένα τέταρτο μέχρι μισάωρο στον αέρα, ανάλογα το φούρνο. Το γενικό μέτρο είναι να γυρίσουμε στον αέρα όταν έχει τριπλασιάσει περίπου τον όγκο της.

Για το γλάσσο:

Σε μπεν μαρί βάζουμε με τη σειρά περιγραφής τα (4) υλικά. Λιώνει η κουβερτούρα, προσθέτουμε το βούτυρο κ.λ.π. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα.

Τελικό στάδιο:

Μόλις ψηθεί και κρυώσει η βασιλόπιτα, αναποδογυρίστε, μπήξτε το φλουρί, αναποδογυρίστε ξανά, περάστε το γλάσσο και βάλτε τη σε πιατέλα. Σχεδιάστε το νέο έτος με λιωμένη σοκολάτα σε σύριγγα.

Παρατηρήσεις:

Αν η ζύμη δεν είναι σωστή, προσθέτουμε γιαούρτι ή αλεύρι, ανάλογα. Προσέχοντας ωστόσο την ώρα που ρίχνουμε το αλεύρι δεν θα χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις.
Ένα κόλπο. Στο τέλος χτυπήματος του βουτύρου προσθέστε μισό φλ. τσαγιού από τη ζάχαρη στο βούτυρο και χτυπήστε ακόμα 2-3 λεπτά. Το βοηθάει πολύ να αφρατέψει.

Το γιαούρτι δίνει στη βασιλόπιτα μια "ζουμερή υφή", το εντελώς αντίθετο από ένα στεγνό κέικ. Η δε μυρωδιά της, με τη μαστίχα και το μαχλέπι είναι σούπερ. Οι πολύ μερακλήδες μπορούν να αντικαταστήσουν το μαχλέπι με σαλέπι, που βρίσκεται στην αγορά πιο δύσκολα (σε μπαχαρατζίδικα). Και όλοι μπορούν να αγοράσουν αλεύρι από το φούρνο της γειτονιάς αντί για το κατώτερης ποιότητας που πουλούν τα σουπερμάρκετ, αυξάνοντας περίπου στο τριπλάσιο τη δόση του baking powder.

Εννοείται ότι αλλάζοντας - μικραίνοντας - τις ποσότητες των υλικών μπορείτε να φτιάξετε κέικ άλλες εποχές του χρόνου.

4 σχόλια:

  1. Ωραία! Άκρως ενδιαφέρουσα η συνταγή!

    Τα υλικά τα έχω, εκτός από το μαχλέπι. Να την κάνω ή να εμμείνω στην δική μου συνταγή που είναι πιο απλή;

    Εξήγησέ μου αυτό με τη σύριγγα και την κουβερτούρα.

    Το φλουρί το βάζουμε αφού ψηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι το φλουρί στο τέλος. Μαχλέπι έχουν όλα τα σουπερμάρκετ.

    Λιώνεις στο μπαιν μαρί την κουβερτούρα, γεμίζεις σύριγγα τροφής (αγορά από φαρμακείο περίπου 1/2 ευρώ) και διακοσμείς. Εκτός αν έχεις χωνί ζαχαροπλαστικής.

    Δοκίμασε ετούτη και θα με θυμηθείς. Είναι πολύ αρωματική και λόγω γιαουρτιού καθόλου στεγνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό με τη σύρριγγα σατανικό!

    Για το φλουρί ξέρω κάτι μαγείρισσες που το βάζουν ενώ ψήνεται.

    Αν είναι να την παρασκευάσω, το εγχείρημα θα λάβει μέρος την Δευτέρα ή την Τρίτη. Θα σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν, δεν την έφτιαξα, αλλά δεν το έχω ξεχάσει. Θα το επιχειρήσω, ελπίζω, σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!