Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Μακαρονάδα ναπολιταίν


Η κλασική συνταγή, μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, με μια μικρή παραλλαγή.

Υλικά:

Για τη σάλτσα:

3-4 ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί κονκασέ
35 γρ. πελτέ
½ πιπεριά φλωρίνης
½ πιπεριά πράσινη
½ πιπεριά κίτρινη
½ πιπεριά κέρατο
½ πιπεριά καυτερή
1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες Σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκομμένο
80 γρ. μαϊντανό
½ μοσχοκάρυδο
1 κρασοπότηρο (50-60 γρ.) κρασί λευκό (αρετσίνωτο)
150 γρ. ελαιόλαδο
1½ κουτ, σούπας κοφτές χοντρό αλάτι
½ λίτρο (περίπου) νερό

 Για τα μακαρόνια:

500 γρ. σπαγγέτι (Ν° 8 ή 10)
1 κύβος λαχανικών
½ κουτ. γλυκού τούρμερικ (κουρκουμά)
1½ κουτ. σούπας κοφτές χοντρό αλάτι
1½ κουτ, σούπας λιωμένο βούτυρο

 Εκτέλεση:

Τρίβουμε στον τρίφτη ή στο multi τη ντομάτα και στο ψιλό του τρίφτη το μοσχοκάρυδο ώστε να γίνει περίπου σκόνη.
Φιλοκόβουμε κρεμμύδι, πιπεριές (όχι την καυτερή), μαϊντανό, 
Σε μία χύτρα - κατά προτίμηση αντικολλητική - ρίχνουμε το λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές και το σκόρδο,, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ροδίσουν ρίχνουμε το κρασί και μόλις φύγουν τα υγρά του ρίχνουμε το νερό, τη ντομάτα και το μαϊντανό. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσει για κάτι παραπάνω από ½ ώρα μέχρι να χυλώσει. Σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με την κουτάλα και τέλος.
Τα μακαρόνια βράζονται σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται εδώ (παρ. 11) οπότε έχουν και την ανάλογη εμφάνιση. Από τις οδηγίες που γράφει στη συσκευασία βράζουμε 2 λεπτά λιγότερα.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και ενόσω είναι ακόμη καυτά στο σουρωτήρι ρίχνουμε πάνω τους το βούτυρο και ανακατεύουμε με την κουτάλα να πάει παντού.
Σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη σάλτσα. Μόλις ζεσταθεί καλά (αχνίζει) σβήνουμε τη φωτιά. Πάνω της ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε με την κουτάλα να πάει παντού η σάλτσα. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στη φωτογραφία, στην οποία επίτηδες δεν έχει προστεθεί το τριμμένο τυρί, για να είναι φανερό το αποτέλεσμα.

Πίνουμε:

Οποιοδήποτε λευκό ξηρό κρασί με φρουτώδη γεύση, ή μοσχάτο λευκό.

 Ακούμε:


Rare earth - Get ready




 Παρατηρήσεις:

Σαν παραλλαγή μπορείτε να καταργήσετε το κρασί και να ρίξετε μια κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, το ρίχνετε όμως μετά τη ντομάτα.
Το μοσχοκάρυδο δίνει πολύ διαφορετική γεύση και άρωμα στη μακαρονάδα. Θα το λατρέψετε ή θα το μισήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!