Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πουρές μπιζελιού ή πράσινη φάβα

Πρόκειται για μια ολωσδιόλου διαφορετική γεύση από τη φάβα, Σαντορίνης ή γουατέβερ. Σερβίρεται με τον ίδιο τρόπο και συνοδεύει άριστα ψάρια, τηγανητά ή ψητά.

Υλικά:

½ κιλό μπιζέλια ξερά
1 κρεμμύδι μεγάλο
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 πιπεριά κέρατο
1 ποτήρι λευκό αρετσίνωτο κρασί
1/5 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 σπόρια μπαχάρι
½ καυτερή πιπεριά
1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 λίτρα νερό




Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε στο χέρι ή στο μούλτι κρεμμύδι και πιπεριά. Ρίχνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί δυναμώνοντας τη φωτιά, ρίχνουμε το νερό και όλα τα υλικά εκτός του αλατιού. Μαγειρεύουμε για 40-50 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τα μπιζέλια). Αφαιρούμε τους σπόρους 5 λεπτά νωρίτερα με μια τρυπητή κουτάλα και τους περνάμε σε μηχανή πουρέ ή στο μούλτι. Αν δυσκολεύεται χρησιμοποιούμε ζωμό από τη χύτρα. Ρίχνουμε τον πολτό ξανά στη φωτιά μαζί με το αλάτι και στον καθορισμένο χρόνο σβήνουμε. Αν έχει γίνει μια αραιή κρέμα, μόλις κρυώσει θα είναι τέλειος ο πουρές.

 Πίνουμε:

Ένα λευκό της ποικιλίας Μαλαγουζιά είναι πάλι ότι πρέπει. Πρόκειται για ένα λευκό κρασί με κανονικό βαθμό, χαμηλή οξύτητα, ιδιαίτερη γεύση, έντονο χαρακτηριστικό άρωμα. Επίσης ένα Μοσχοφίλερο ταιριάζει άριστα.


Παρατηρήσεις:

Μπορεί να παρασκευαστεί και με ξερό αρακά,
εξάλλου τα δυό φυτά είναι πολύ στενοί συγγενείς.
Στην Πόλη το ονομάζουν πράσινη φάβα και στη
Γαλλία πουρέ αρακά. Σε συνδυασμό με πουρέ
πατάτας και πουρέ καρότου σε τριόρωφο food styling συνοδεύουν ψητό σολωμό. Εκτός από ψητά ψάρια ταιριάζει υπέροχα και με τηγανητό μπακαλιάρο ή παγκάσιους, απογειώνοντας σε όλες τις περιπτώσεις τη γεύση του ψαριού.


2 σχόλια:

  1. Κάνω ότι μπορώ ρε μάγκα. Φιάξτο μια φορά και θα με θυμηθείς, είναι σούπερ εκτός από πρωτότυπο. Πρώτη ύλη αγοράζω από Ευριπίδου, στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!