Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Κολοκυθόσουπα με μήλο και τζίντζερ

Ένα πρώτο πιάτο ιδανικό για εκκίνηση σε ένα γκουρμέ μενού. Ελαφρύ, μυρωδάτο, εύγευστο. Ότι πρέπει για να διαπλατύνει το μονοπάτι προς μια καρδιά, αρσενική ή θηλυκή..

Υλικά (για 6 άτομα)


800 γραμ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 3-5 εκατ.
1.5 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες 1-2 εκατ. (1½ φλ.)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους (1½ φλ.)
1 μεγάλο (ή 2 μεσαία) καρότο σε κύβους
½ μπαστουνάκι σέλερι σε ροδέλες
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1½  λίτρο ζωμός λαχανικών
½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη ή φρέσκο ψιλοκομμένο ή λιωμένο
½ κ.γ. ξύσμα μανταρίνι ή γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1 κ.γ. λευκό πιπέρι
1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη για το σερβίρισμα
είτε ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι

Ετοιμάζετε τα λαχανικά:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και προσθέτετε το τζίντζερ ανακατατεύοντας (μέτρια φωτιά) για 1-1.5 λεπτό. Bάζετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το σέλερι. Μαγειρεύετε για 6 λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι (χωρίς όμως να αλλάξει  χρώμα) και να μαλακώσει.

Κάνετε τη σούπα:

Ρίχνετε το ζωμό, την κολοκύθα, το μήλο και το γαρίφαλλο. Φέρνετε σε σημείο βρασμού, βάζετε αλάτι και πιπέρι και κατεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να τρυπιέται με το πιρούνι.
Αποσύρετε και με τον πολτοποιητή χειρός κάνετε τη σούπα πουρέ, ρίχνετε το ξύσμα, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.

Σερβίρισμα:

Μοιράζετε την κολοκυθόσουπα σε (ζεστά) μπολ, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα από πάνω ή σερβίρετε την κρέμα χωριστά για χρήση κατά βούληση.

Παρατηρήσεις:

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να προτιμήσετε το στραγγιστό γιαούρτι αντί της κρέμας γάλακτος. Ειδικά αν είναι κάποιο καλής ποιότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!