Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ριζότο με λαχανικά και μύδια

Μια εμπλουτισμένη με λαχανικά εκδοχή του μυδοπίλαφου. Πλουσιότερο, χορταστικότερο και ευκολότερα αποδεκτό σε "περίεργους" με τα θαλασσινά.


Υλικά:

½ κιλό λαχανικά κατεψυγμένα
250 γρ. μύδια             »
1 κούπα (περίπου 300 γρ.) ρύζι parboiled
1 κόκκινο κρεμμύδι ξερό
2 φρέσκα  κρεμμύδα
1 πιπεριά γεμιστών ψιλοκομμένη (1)
2-3 σκελίδες σκόρδο
5-6 κλαράκια σαφράν (2)
2 κλαράκια δενδρολίβανο φρέσκο (3) 
1 κουτ. γλυκού τούρμερικ (4)
1 ποτήρι άσπρο ξηρό κρασί
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ λίτρο ζωμός
1,6 λίτρα νερό
1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
1 κοφτή κουτ. γλυκού πιπέρι πράσινο τριμμένο


Εκτέλεση:

Σε μία χύτρα βάζουμε 1-1½ λίτρα νερό περίπου και ζεματίζουμε (σε δυνατή φωτιά) για 5 λεπτά τα λαχανικά ώστε να φύγουν τα συντηρητικά και οι σχετικές οσμές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μετά από λίγο τραβάμε τη χύτρα και σουρώνουμε τα λαχανικά. Ρίχνουμε στη χύτρα τα; 1,6 λίτρα νερό και συνεχίζουμε να βράζουμε τα λαχανικά άλλα 15-20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τραβάμε τη χύτρα και βάζουμε μια άλλη χύτρα - κατά προτίμηση αντικολλητική - με το λάδι. Πριν κάψει το λάδι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, τις ψιλοκομμένες πιπεριές και τα σωτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα το λάδι (θολώσει). Ρίχνουμε το ρύζι, το καβουρδίζουμε για 3-4 λεπτά και το σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το κρασί δυναμώνουμε στο μέτριο τη φωτιά, ρίχνουμε το περιεχόμενο της 1ης χύτρας, το ½ λίτρο ζωμό, τα φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), το τούρμερικ, το σαφράν, το αλάτι, το πράσινο πιπέρι  και το δενδρολίβανο. Βράζουμε άλλα 10 λεπτά, ρίχνουμε τα μύδια και βράζουμε άλλα 10 λεπτά, κλείνοντας το μάτι λίγο νωρίτερα (2-3 λεπτά).


Αφήνουμε 5-10 λεπτά σκεπασμένο να κρυώσει και να πιει το ζουμί του και σερβίρουμε.


Πίνουμε:

Οποιοδήποτε λευκό κρασί, προτείνεται κάποιο με βάση το Chardonnay (σαρντονέ). Οι σκληροί αδιόρθωτοι πότες μπορούν να το συνοδεύσουν και με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.

Ακούμε:

Paco de Lucia - Entre dos aguas



 Παρατηρήσεις:

1. Καλύτερα 1/4 από 4 διαφορετικού χρώματος πιπεριές, δίνει άλλο χρώμα στο φαγητό.
2. Μπορούμε αντί σαφράν (κρόκο Κοζάνης) να βάλουμε 5-6 σπόρια μπαχάρι, είναι κι' αυτό καλό.
3. Αν δεν έχουμε φρέσκο δενδρολίβανο, μπορούμε να βάλουμε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο σε ένα σουρωτήρι τσαγιού.
4. Το τούρμερικ ή κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι μια κιτρινοπορτοκαλί σκόνη που παράγεται από τη ρίζα του ομώνυμου τροπικού φυτού turmeric, της οικογένειας τζίτζερ. Είναι ελαφρά αρωματικό αλλά έντονα χρωστικό, γι' αυτό και προσδίδει μια υπέροχη χρυσοκίτρινη όψη στο ρύζι, όπως στη φωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φιλοδωρήστε το μάγειρα!