Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ρεβιθοκεφτέδες Σιφνέικοι

Ένα πιάτο που αυτοί που θα το δοκιμάσουν είναι δύσκολο να βρουν τα συστατικά. Θα το καταλάβετε μόλις δείτε την έκπληξη στο πρόσωπό τους όταν τους πληροφορήσετε.


Υλικά:

½ κιλό ρεβίθια
¼ κιλού φέτα
¼ κιλού ανθότυρο ανάλατο
2 αυγά
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 πράσινη πιπεριά
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
½ κοφτή κουτ. γλυκού πιπέρι χαρμάνι (πολύχρωμο) φρεσκοτριμένο
½ καυτερή πιπεριά
25 gr καθαρισμένο τζίτζερ (πιπερόριζα)
200 gr ψίχα ψωμιού μουσκεμένη σε νερό και καλά στιμένη
1 φλ. ελλ. καφέ ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου
αλεύρι για το τηγάνισμα



Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ σε νερό για να μουλιάσουν.
  2. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε, τα ζεματάμε για 5 λεπτά, τα ξαναστραγγίζουμε και τα βάζουμε γρήγορα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Ρίχνουμε μέσα το τζίτζερ (τριμμένο στον τρίφτη) και την καυτερή πιπεριά και βράζουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
  3. Μέχρι να βράσουν τρίβουμε το κρεμμύδι και την πράσινη πιπεριά στον τρίφτη για να γίνουν πολτός και κόβουμε τα τυριά σε πολύ μικρά κομμάτια, επίσης αλέθουμε στο μπλέντερ τα φύλλα δυόσμου.
  4. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν στο στραγγιστήρι, ώστε να φύγουν εντελώς τα υγρά. Στη συνέχεια τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν πουρές.
  5. Αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα τυριά, το ψωμί, τα αυγά, τα φύλλα δυόσμου, το κρεμύδι, την πράσινη πιπεριά, το λάδι και το πιπέρι και πλάθοντας φτιάχνουμε κεφτέδες, τους οποίους αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Πίνουμε:

Συνοδεύονται με τσίπουρο ή ούζο. Αν αποτελούν το πρώτο πιάτο, πίνουμε λευκό ξηρό κρασί, που το είδος του εξαρτάται από το κυρίως πιάτο που θα ακολουθήσει.

Ακούμε:



Παρατηρήσεις:

Μπορούμε την ώρα που βράζουν τα ρεβίθια να σωτάρουμε στο λάδι ελαφρά το κρεμύδι και την πράσινη πιπεριά ώστε να προλάβουν να κρυώσουν μέχρι να τα ρίξουμε στο τελικό μείγμα.

Σημ. Όταν μουλιάσουν τα ρεβίθια το βάρος τους σχεδόν διπλασιάζεται, ανεβαίνει στα 900 gr.